Allt för din trygghet

Vart går gränsen för när staten kränker sina medborgares rättigheter för att beivra brott? Idag kan du nästan inte göra någonting utan att fastna för statens övervakning. Är det verkligen det samhället vi vill ha?

Just nu håller Kina på med den största satsningen någonsin för att följa varenda spår som medborgarna tar. Kamerorna är utrustade med ansiktigenkännig och artificiell intelligens som enkelt kan skanna ditt ansikte och kan hitta dig på bara några minuter. Under 2020 kommer diktaturen installerat 600 miljoner kameror för att övervaka sin befolkning. En professor i Kina vid namn Gou Bing, stämde i oktober ett företag som har hand om ett zoo. Djurparken har under flera år använt ditt fingeravtryck för att bekräfta att du är där men när djurparken i oktober istället skulle använda ansiktigenkänning fick professorn nog. Detta är den första stämningen i Kina angående detta men det väntas bli fler då många kineser har fått nog av övervakningsamhället.

Kina har som mål att kunna hitta alla landets dryga 1.4 miljarder medborgare på 3 sekunder. Varför detta är viktigt är bland annat att utbyggandet av Kinas sociala kreditsystem som lanserades av regeringen 2014. Systemet bygger på att regeringen rankar och värdesätter medborgarnas beteenden, där bland annat du får minuspoäng om du är inne för länge och för mycket på sociala medier eller om du spelar våldspel på nätet. Om du får minuspoäng leder detta till att du får begränsad rörlighet i form av att du inte kan köpa varken tåg eller flygbiljetter. Om du istället får pluspoäng i systemet får du som ”tack” bland annat lägre ränta, billigare pris på hotell och flyg och en bättre synlighet på dejtingappar.

Edward Snowden visade bevis för att det inte bara är diktaturer som vill övervaka sina medborgare, utan även en demokrati som USA. En av de mest obehagliga avslöjanden han visade på var att staten kan sätta på din mobil/dator kamera i realtid utan att du som användare märker något, allt för minska risken för terrordåd.

Övervakningssamhället i dess renaste form.

Även Sverige är igång med denna teknik. I november 2019 började polisen testa ansiktsigenkänning på Skavsta flygplats. Under förra året tog regeringen även fram ett lagförslag om att kontantkortsköpare skulle legitimera sig, allt för att staten ska ha maximal kontroll.

Svenska politiker vill göra det lättare för polisen att sätta upp kameraövervakning på allmäna platser. Detta kommer leda till att din personliga integret kränks och att du snart inte kommer kunna leva ditt liv utan att staten kan följa alla steg du tar, inte bara digitalt utan även fysiskt. Innan vi börjar med denna typ av övervvakning i Sverige måste vi ha en ordentlig debatt, både i riksdagen men även generellt ute i stugorna.

Om 20 år kanske Sverige har lika många artificiella kameror och ett liknande socialt system som Kina. Ingen vet men jag är inte lika säker som de svenska politikerna att svenska folket ger upp i princip alla sina rättigheter för att få en på ytan ökad trygghet.

4 reaktioner till “Allt för din trygghet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s